Транспарент „Стоп насиљу над женама“ на свим утакмицама Црвене звезде у Лиги шампиона

Транспарент „Стоп насиљу над женама“ на свим утакмицама Црвене звезде у Лиги шампиона

На свим утакмицама Лиге шампиона коje Црвена звезда у Београду игра против Наполија, Пари Сен Жермена и Ливерпула на стадиону „Рајко Митић“, на источној трибини биће постављен 17 метара дуг транспарент са натписом „Стоп насиљу над женама“, овог пута на енглеском језику!

Ово је договор и заједничка акција Координационог телa за родну равноправност Владе Србије, које води потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, и ФК „Црвена звезда“, који се и ове године прикључио акцији борбе против насиља над женама.

Свесни огромног проблема који погађа не само Србију, Фудбалски клуб „Црвена звезда“ и Координационо тело за родну равноправност сматрају значајним да из Београда пошаљу јасну поруку у свет да је насиље над женама недопустиво и да ниједна жена више не сме да буде убијена.

Свака трећа жена у свету, па и Србији, жртва је неког вида насиља, било физичког, психичког или сексуалног. Само у Србији од почетка године убијене су 24 жене у породичном и партнерском насиљу, а у последњих десет година више од 350 жена. Одговорност свих нас је да не затварамо очи пред насиљем, већ да насилнике пријавимо и жене охрабримо да се против тога боре.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, каже да је ФК „Црвена звезда“ први клуб који се укључио у кампању против родно заснованог насиља. Она је захвалила ФК „Црвена звезда“ што је препознао значај овог проблема и укључио се у друштвено одговорну кампању.

“Изузетно ми је драго што су Црвена звезда и Координационо тело и ове године наставили сарадњу и акцију. Насиље над женама је огроман светски, али и проблем нашег друштва, само у Србији ове године убијене су 24 жене у породичном и партнерском насиљу, а њих више од 350 у последњих 10 година. Јако је значајно што ћемо са стадиона „Рајко Митић“ и ове године свету послати јасну поруку да је родно засновано насиље недопустиво и да читава Србија чврсто стоји у тој борби“, изјавила је Михајловићева.

Председник ФК „Црвена звезда“ Светозар Мијаиловић истиче да је ово друга година да се Црвена звезда укључује активно у борбу против једног од највећих проблема данашњег друштва, насиља над женама.

„Желимо јасно да ставимо до знања да је насиље над женама неприхватљиво и да се не сме толерисати. Координационо тело за родну равноправност чини велике напоре да се тај проблем сузбије и Црвена звезда помаже у томе. Сигуран сам да ће и ова наша акција допринети промени свести код свих да су даме наше благо и да их морамо чувати и заштитити“, изјавио је Мијаиловић.

Подсећамо, прошле године Координационо тело за родну равноправност током глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ на утакмици Црвене звезде против Келна поставило је транспарент „Стоп насиљу над женама“, први такве врсте на било ком стадиону у Европи. ФК „Црвена звезда“ и Координационо тело настављају сарадњу у борби против насиља над женама.