Сексуално насиље је злочин, поштујмо сваку жртву

"Влада Србије посвећена је борби против свих облика насиља и снажно подржава све активности усмерене на спречавање сексуалног насиља почињеног у оружаним сукобима и конфликтима, као и кажњавање починиоца. У питању је проблем који погађа читав свет и једино заједничком сарадњом можемо испунити циљ, а то је пружање подршке жртвама и достизање правде“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом обележавања Међународног дана за елиминисање сексуалног насиља у конфликтима, истакла да је неопходно деловање како на националном, тако и на глобалном нивоу, с циљем успостављања ефикасног система превенције насиља.
„С једне стране, неопходно је да радимо на пружању свеобухватне подршке женама жртвама сексуалног насиља и њиховој деци, да се боримо против стигматизације и осуда присутних у друштву, а с друге да учинимо све да се такви злочини не понове. Данашњи дан само је подсетник да ниједној жени то не сме да се опет деси, без обзира на то којем народу или вери припада“, рекла је она.

Михајловићева, која је и специјална изасланица Владе Србије за питања сексуалног насиља у конфликтима, додала је да ово питање оптерећује регион и односе на западном Балкану, те да је важно да се спрече свака злоупотреба и спекулације.
„Не смемо дозволити да се питање сексуалног насиља у конфликтима који су погодили и наш регион политизује, јер то не доприноси процесу помирења којем треба да тежимо, а женама које су претрпеле ове стравичне злочине не доноси правду и обештећење. И једна жртва је превише, поштујмо сваку и осудимо сваки облик насиља“, поручила је она.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је у јуну 2015. године резолуцију о проглашењу 19. јуна за Међународни дан за елиминисање сексуалног насиља у конфликтима, коју је Србија коспонзорисала.