Поносна сам на наше жене са села, ви сте пример свима

Поносна сам на наше жене са села, ви сте пример свима

“Потписивањем споразума о сарадњи са Етно-мрежом настављамо заједнички рад на оснаживању жена, посебно жена са села. Наш посао је да учинимо све да имате могућност да се развијате у послу који радите и ви сте пример како можемо да унапредимо родну равноправност и у свим другим областима”, поручила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, обраћајући се представницама удружења жена са села.

Потпредседница Михајловић потписала је данас споразум о сарадњи између Координационог тела за родну равноправност и Етно-мреже, што представља наставак заједничког рада који је започео иницијативом “Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима”, с циљем економског оснаживања жена на селу.

“Поносна сам што обележавамо двогодишњицу иницијативе која је дала резултате и на томе вам честитам. Позивам све институције да нам се придруже, не само као купци ваших производа, већ и као партнери на пројекту”, рекла је она.

Виолета Јовановић, председница УО Етно-мреже, истакла је да је циљ иницијативе да се подигне свест јавности о положају жена на селу, али и да им помогнемо да се усавршавају и да посао који обављају буде вреднован и плаћен.

“Посебна захвалност потпредседници Владе, која је гласноговорник родне равноправности у Србији. Позивамо и све друге институције да нам се придруже, посебно Министарство спољних послова, јер верујемо да би традициноални српски производи требало да буду део протоколарних поклона у нашим амбасадама широм света”, рекла је она.

Марија Пауновић Чонтош, представница удружења „Панонке“, захвалила је потпредседници Михајловић јер је знала да препозна шта су вредности у Србији и да очување традиције није узалудан посао.

“Пре четири године свој хоби сам претворила у посао, завршивши обуку ткања у Етно-мрежи. Сарађујући са њима и захваљујући Влади Србије, која наше произоводе купује и поклања својим пословним партнерима, успела сам да пласирам све оно на чему радим. Наше културно наслеђе отишло је широм света и на то сам посебно поносна”, рекла је она.

Јелена Секулић из агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) рекла је да су жене на селу вишеструко маргинализоване, било да се ради о старијим или младим женама, девојчицама или женама са инвалидитетом.

“Наш заједнички циљ је да унапредимо положај жена у Србији како би постале равноправне чланице друштва”, рекла је Секулићева.

Драгана Тар из швајцарског програма за сарадњу истакла је да ова установа подржава производе са географским пореклом јер су они јединствен ресурс и Србија је једна од ретких земаља у Европи која тиме може да се похвали.

“Било да говоримо о пиротском ћилиму или шабачким пешкирима, златовезу, наша идеја је да на прави начин наградимо труд ових жена”, рекла је Тарова.

Представница привреде Патриша Ганон рекла је да је доласком у Србију из Ирске, одакле потиче, желела да види што више жена у бизнису и да због тога подржава рад представница Етно-мреже.

“Креативност постоји, то видимо и у овом салону, само нам треба више храбрости и да подржимо једне друге”, рекла је она.

Потписивање споразума о сарадњи одржано је у српском салону у Влади Србије, који је на иницијативу потпредседнице Михајловић опремљен традиционалним српским произоводима, које израђују жене са села и на тај начин чувају наше културно наслеђе.