Подршка Координационог тела за родну равноправност женама у науци

Подршка Координационог тела за родну равноправност женама у науци

Велики дисбаланс у броју жена и мушкараца на руководећим позицијама у систему високог образовања, неувиђање патријархалне поставке у академској заједници због чега се од жена у науци очекује да се више доказују и које тиме прихватају мушка начела у обављању функција, оптерећеност жена кућним пословима и флексибилно радно време које омогућава да патријархални обрасци у домаћинству опстану, као и изостајање принципа родне равноправности из нормативног оквира у овој области главни су резултати истраживања “Универзитети између меритократије и патријархата: Жене и моћ делања” које је спровео Институт за филозофију и друштвену науку уз подршку Координационог тела за родну равноправност и ПЕРФОРМ пројекта швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић, истакла је да Координационо тело за родну равноправност пружа пуну подршку женској научној заједници, рекавши да само кроз политике једнаких могућности положај жена у науци може да се промени.

“Жене јесу лидерке у овој области и треба да буду снажне носитељке промена. Жена у науци има, али патријархални обрасци задиру и у ову област, па напредовање у академској заједници иде у корист мушкараца, чему у прилог говори и САНУ, где жена готово и нема”, рекла је Лончарева.

Она је додала и да академска заједница није имуна на дискриминацију, иако постоји перцепција да је заснована на меритократији, која се не доводи у питање.

Иванка Поповић, нова ректорка Универзитета у Београду, захвалила је на подршци Координационом телу за родну равноправност и пројекту ПЕРФОРМ, и истакла да се проблеми и тешкоће могу решавати једино проактивним приступом академске заједнице.

“Тим Београдског универзитета припремио је Акциони план мера за превазилажење проблема родне равноправности. Жене су присутне у академској науци, али морамо побољшати квалитет њиховог учествовања у истраживањима како бисмо отворили нове потенцијале и постепено савладали патријархалне стеге. Очекујем да у наредних неколико година направимо помаке”, рекла је она.

Горана Радовановић, координаторка ПЕРФОРМ пројекта, истакла је да је истраживање о положају жена у науци део ширег пилот пријекта који за циљ има увезивање доносиоца одлука и истраживача ради креирања квалитетнијих јавних политика у овој области.