Почиње кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, акцију подржао и Здравко Чолић

Pocinje kampanja 16 dana aktivizma

Координационо тело за родну равноправност Владе Србије на чијем челу је потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић, обележило је почетак кампање ''16 дана активизма против насиља над женама''.
На свечаности која је организована у београдском Пароборду присуствовали су представници невладиног сектора, Владе Србије и дипломатског кора, а о значају кампање и спречавању насиља над женама говорили су шеф мисије Савета Европе у Србији Тим Картрајт, представница УН Wоман Милана Рикановић и саветница потпредседнице Владе за родну равноправност Бранка Драшковић.
Као изненађење, приказана је видео порука најпознатијег певача са простора бивше СРФЈ, Здравка Чолића, који је такође подржао ову планетарну акцију борбе против насиља над женама.
Присутнима се обратила и професорка српског језика, некада и сама жртва насиља у породици, која је говорила о личном искуству и насиљу које је трпела. На крају је пет глумица из порозишне представе “Трпеле” извело кратак део из ове представе, чиме је и озваничена сарадња Координационог центра и редитеља представе “Трпеле” Слободана Скрелића на пројекту снимања филма на основу овог позоришног текста.
Глобална кампања ''16 дана активизма против насиља над женама“ почиње сутра 25. новембра и трајаће до 10. децембра када је Међународни дан људских права. У Београду ће, тим поводом, у наредних 16 дана, симболично наранџастом бојом бити осветљени знаменити објекти: зграде Владе, Скупштина Србије и Града Београда, Мост на Ади, београдски Победник...
На београдском Тргу Републике биће инсталиран и велики СОС телефон преко кога ће сви моћи да чују податке о томе колико је жена убијено у породичном и партнерском насиљу у Србији.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ