Побољшање положаја жена на селу један од приоритета у области родне равноправностти

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, обраћајући се на 62. заседању Комисије Уједињених нација за статус жена у Њујорку, да ће Србија, кад је реч о родној равноправности, посебну пажњу посветити унапређењу положаја жена на селу, као вишеструко дискриминисаној и рањивој групи.

“Тежак је живот жена на селу. Најбројније су када треба да раде, а када треба да буду власнице имовине онда их има најмање. Више од 50 одсто радно способних жена из руралних подручја формално је незапослено, а 60 одсто нема право на пензију. Три од четири жене раде без плате, а 74 одсто жена су помажући чланови домаћинства. Само 12 одсто жена су власнице имовине, па не могу да узму кредите нити да започну свој бизнис, док је само 17 одсто пољопривредних газдинстава регистровано на жене”, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да је Акционим планом за родну равноправност предвиђена подршка женама на селу у виду развоја женског задругарства, промоције социјалног предузетништва, мера за равноправан приступ ресурсима, обезбеђивања бесповратних средстава за пољопривредну производњу и повећања доступности здравствених услуга и образовања.

“Квалитет живота жена на селу представља кључ руралног развоја и развоја пољопривреде. Наш задатак је да обезбедимо балансирано улагање у рурални развој, а то није само пољопривреда, већ да подстичемо повећање власништва над имовином од стране жена, да побољшавамо социјалне услуге, да кроз родно одговорно буџетирање обезбедимо бољи положај мање заступљеног пола, а то су у руралном развоју жене”, рекла је Михајловићева.

Као позитиван пример у Србији, она је навела пројекат „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, који је покренула као потпредседница Владе. “Свим својим пословним партнерима поклањам рукотворине које израђују жене са села. На тај начин не само да чувамо културно наслеђе, већ помажемо да рад жена на селу буде вреднован и плаћен“, навела је Михајловићева.