Очекујем још јаче Координационо тело за родну равноправност

“Очекујем да нови закон о родној равноправности ускоро буде усвојен, а да Координационо тело, препознато у свету, буде додатно ојачано”, изјавила је данас у Новој Вароши потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на питање новинара када ће бити усвојен нови закон истакла да се закон о родној равноправности одавно припрема и да је сада у надлежности Министарства за рад, те да очекује да се то ускоро деси и, да зависи од ње, био би одавно усвојен.

“Подсетићу, одлуку о оснивању Координационог тела за родну равноправност потписао је тадашњи премијер Александар Вучић. Од свог настанка интензивно радимо са међународним организацијама и уводимо многе стандарде ЕУ иако још увек нисмо део Уније. Стога очекујем да новим законом Координационо тело буде додатно ојачано”, рекла је она.

Михајловићева је данас присуствовала отварању канцеларије за родну равноправност општине Нова Варош и том приликом похвалила напоре општине у овој области.

“Нова Варош је једна од ретких општина која је одмакла у родној равноправности. Имају савет и тим за родну, определили су буџет за ову области, увели родно одговорно буџетирање и потписали Европску повељу за родну равноправност. А од седам директора јавних предузећа, пет су жене”, рекла је она.