Михајловићева: Жене су хероји овог времена

“У кризним ситуацијама, каква је ова са којом се све државе света суочавају, жене су посебно рањива категорија. С једне стране, жене чине већину у запослених у систему здравствене и социјалне заштите, али и као раднице у трговинским ланцима, због чега су у већем ризику да оболе. С друге стране, жене су и под већом претњом од партнерског и насиља у породици, имајући у виду неопходне мере изолације и останка код куће”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординациног тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да су глобално гледано 70 одсто запослених у здравству и социјалној заштити жене, те да само у Србији имамо преко 60 хиљада медицинских сестара.

“Огромну захвалност и охрабрење дугујемо свим тим женама које су преузеле велики терет на себе. Било да говоримо о здравственим и социјалним радницама, о женама које раде у самопослугама, али и о свим оним женама који преузимају бригу о најмлађима, старима и домаћинству. Хвала им што у овом тешком времену за све нас преузимају бригу о онима којима је то најпотребније. Зато чувајмо и пазимо на све наше хероине овог доба”, рекла је она.

Михајловићева је изјавила да је у овом изазовном периоду важно да се сачува здравље али и присебност свих, те да се насиље над женама неће толерисати.

“Kоординационо тело има добру сарадњу са сигурним кућама у Србији. У овом тренутку важно је да се одржи континуитет у координацији свих надлежних служби које пружају подршку жртвама насиља, као и да се на локалном нивоу одрже хитни састанци представника града, полиције, тужилаштва, центра за социјални рад и сигурне куће како би се донеле интерне процедуре које ће се примењивати у време трајања ванредног стања. Без снажне координације свих надлежних институција овај проблем није решив, а посебно у оваквим околностима.”, закључила је она.