Михајловићева: У Југоисточној Европи 16 милиона жена трпи насиље

Михајловићева: У Југоисточној Европи 16 милиона жена трпи насиље

”Готово 16 милиона жена у региону Југоисточне Европе трпи неку врсту насиља, било да је у питању физичко, психолошко или економско насиље. У највећем проценту ради се о психолошком насиљу и зато је важно да више радимо на едукацији девојчица и жена да умеју да препознају шта је све насиље и да им направимо пут да из тог пакла изађу, јер то јесте озбиљна претња за њих и друштво у целини”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију на којој су представљени резултати ОЕБС-овог истраживања на тему добробити и безбедности жена, истакла да поменуто истраживање даје смернице и препоруке које ће учинити да одлуке које доносимо у борби против насиља над женама буду боље и ефикасније.

”Податак који ме је посебно депримирао је да 29 одсто жена из овог истраживања сматра да је природно да насиље постоји и да треба да се решава унутар породице. То значи да су се оне помириле с тим да је насиље присутно и да је нормално да трпе неки вид насиља. И то је група жена којом посебно треба да се позабавимо. У том процесу, јер ово је борба на дуги рок, важни су нам медији, али и сваки мушкарац и жена у овом друштву, јер једни без других не можемо, ако желимо да видимо резултат”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да је потребно да имамо широку, регионалну друштвену акцију и да неке одлуке заједнички доносимо у региону, мењајући свест мушкараца и жена у погледу насиља, јер је то проблем који нас све погађа, што је показало и ОЕБС-ово истраживање.

Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБС-а у Србији, рекао је да је током претходне три године Мисија ОЕБС-а у Србији имала активну улогу у укључивању свих домаћих заинтересованих актера, укључујући Владу, независне институције, цивилно друштво, академску заједницу и медије, како би се ојачало локално руковођење током припреме и спровођења Истраживања о добробити и безбедности жена које је спровео ОЕБС.

,,Сада када имамо ексклузивне податке и препоруке, можемо их употребити да унапредимо политике и праксе како бисмо заштитили жртве и гонили починиоце, као и да бисмо имали делотворне превентивне програме који су усмерени на млађу популацију како жена, тако и  мушкараца.  На тај начин Србија може постати позитиван пример у региону у области  превенције и борбе против насиља над женама“.