Михајловићева: Сеоске жене су хероји, без њих нема опстанка ни развоја села

„У дану који је посвећен женама са села, не могу а да не поделим свој главни утисак – да су сеоске жене хероји данашњице. Бити жена, o било ком кутку земаљске кугле да је реч, није нимало једноставно и лако, али бити жена са села, суочена са бројним проблемима, то је посебан подвиг и изазов. И зато у данашњем дану треба да славимо све наше жене које живе и боре се на селу, јер су оне стубови опстанка и развоја српског села“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом Међународног дана сеоских жена, истакла да су проблеми и изазови са којима се оне свакодневно сусрећу велики и да је уз мере које држава спроводи неопходно да друштво схвати улогу жена са села и огроман потенцијал које оне носе.

„Жене са села једна су од најрањивијих и најугроженијих категорија друштва. Почев од тога да је више од половине жена са села формално незапослено, да 60 одсто нема право на пензију и да су ретко власнице имовине, до тога да рад жена на селу није вреднован и у великој већини случајева није плаћен новцем, што их ставља у маргинализован социо-економски положај. А, с друге стране, без њих ниједно пољопривредно газдинство не би опстало“, навела је она.

Потпредседница Михајловић рекла је да Координационо тело у сарадњи са UN Women спроводи пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“, који је посвећен економском оснаживању жена, са посебним освртом на сеоске жене.

„Желимо да им помогнемо да се удруже, набаве опрему за производњу, да их научимо да развију пословање, да пласирају своје производе, тј. да посао који раде учине вреднованим. На тај начин оснажиће себе и својим породицама и деци обезбедити квалитетнији живот. Посебно сам поносна и на иницијативу „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, чије рукотворине поклањам страним званичницима. Ове жене за свој рад бивају плаћене, а српска културна баштина је сачувана и представљена свету“, изјавила је Михајловићева.