Михајловићева са лордом Ахмадом: Спекулисање бројем жртава сексуалног насиља не доприноси помирењу

Михајловићева са лордом Ахмадом: Спекулисање бројем жртава сексуалног насиља не доприноси помирењу

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са лордом Ахмадом од Вимблдона, британским министром за Комонвелт и Уједињене нације и специјалним представником британске владе за спречавање сексуалног насиља у конфликтима. Разговарано је о заједничкој сарадњи у циљу свеобухватне подршке жртвама насиља и утврђивању одговорности за злочине.

Михајловићева је истакла да Србија снажно подржава активности усмерене на спречавање свих видова насиља, укључујући и сексуално насиље у оружаним сукобима, те да разматрање овог питања у оквирима Уједињених нација, уз пуну сарадњу свих релевантних субјеката – држава, међународних организација и цивилног друштва, представља предуслов за шире и ефикасније деловање. 

„Србија подржава напоре Савета безбедности УН и као држава чланица Римског статута подржавамо и напоре Међународног кривичног суда на процесуирању злочина сексуалног насиља у конфликтима. Међутим, постизање заједничког циља на глобалном плану није могуће без адекватних мера на националном нивоу. Као држава, залажемо се за стварање система превенције кроз укључивање родне димензије у националне безбедносне снаге, као и међународне мировне мисије“, рекла је она.

Михајловићева је посебно нагласила да злоупотребе и спекулисања бројевима и жртвама сексуалног насиља током сукоба на Косову од стране Приштине нису корисни и да не доприносе остваривању правде. 

„Не можемо прихватити разне спекулације и произвољне бројке којима се у последње време манипулише у јавности. Никаква политизација по овом питању није корисна и води нас ка успоравању процеса помирења у постконфликтним друштвима, а ниједној појединачној жртви не доноси правду и обештећење. Подржавамо стварање јединствене методологије за идентификовање жртава насиља и отворени смо за сарадњу јер је ово важан процес за нас“, рекла је Михајловићева.

Лорд Ахмад од Вимблдона захвалио је потпредседници Владе на посвећености овој теми и истакао да су циљеви иницијативе коју је Велика Британија покренула пре пет година достизање правде, подршка жртвама насиља и кажњавање злочина.

“Не треба да говоримо о бројевима, и једна жртва је превише. Наша дужност је да обезбедимо правду и да пружимо подршку женама које су претрпеле насиље и њиховој деци, да их ослободимо стигме у друштву. Важно је и појачати сарадњу у региону, како би били ефикаснији у достизању циљева. Радујемо се јачању сарадње наше две владе по овом питању”, рекао је лорд Ахмад.

Лорд Ахмад упутио је овом приликом потпредседници Владе Србије позив да учествује на глобалном самиту о сексуалном насиљу у конфликтима, који ће се у новембру ове године одржати у Лондону.

Састанку са лордом Ахмадом присуствовао је и Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова и председник Владине комисије за нестала лица. Одаловић је рекао да је ово тема која оптерећује регион и наше односе, те да Србија без разлике поштује све жртве и има нулту толеранцију према злочинцима са свих страна.