Михајловићева: Родно одговорно буџетирање велики корак ка квалитетнијем животу жена и мушкараца

Михајловићева: Родно одговорно буџетирање велики корак ка квалитетнијем животу жена и мушкараца

“Од 2015. године Влада Србије при планирању буџета води рачуна да финансије буду једнако распоређене и да и мушкарци и жене имају једнаке услове за коришћење новца. Србија је у свету препозната по увођењу родно одговорног буџетирања и треба да будемо поносни на све што смо до сада урадили у овом процесу”, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију о родно одговорном буџетирању, изјавила да су Координационо тело и Министарство финансија, уз подршку UN Women, 2015. године изменили Закон о буџетском систему и обавезали све ресоре да приликом планирања својих буџета укључе родну компоненту.

“Без новца нема ни развоја, наша обавеза је да створимо услове да сви грађани и грађанке имају једнаке услове да користе буџетска средства. Законска обавеза за све буџетске кориснике је да до 2020. уведу родно одговорне буџете. Јер, наш крајњи циљ је да учинимо све да повећамо квалитет живота и жена и мушкараца у Србији, а ово је један од најважнијих инструмената ка томе”, рекла је она.

Михајловићева је додала да нас чека још посла у овом процесу и да морамо учинити више да повећамо јавност у планирању и реализацији родно одговорних буџета.

“Да грађанима и грађанкама појаснимо шта за њих и њихов свакодневни живот значи родно одговоран буџет. Ово није једноставан процес, доста тога смо урадили, али не смемо да успоримо. Увођење родно одговорног буџетирања велики је корак ка стварању друштва једнаких шанси, у којем сви његови чланови имају могућност да се развијају”, закључила је потпредседница Владе.

Милана Рикановић, шефица канцеларије UN Women у Србији, рекла је да ова организација годинама уназад подржава Републику Србију у процесу увођења РОБ-а и да треба да будемо поносни јер је Србија препозната као пример добре праксе у свету.

“Родно одговорно буџетирање је веома важна алатка која нам помаже да сагледамо на који начин треба да планирамо програме и политике како би сви чланови друштва имали користи и како би се изборили за родну равноправност. Увођење РОБ-а једна је од најпрогресивнијих реформи које држава спроводи, с циљем да сви грађани и грађанке имају једнаке услове за развој”, рекла је она.

Смиљка Јовановић, покрајинска секретарка за финансије, захвалила је Координационом телу за родну равноправност и UN Women на подршци у овом процесу и додала да је у 2019. години 18 институција на покрајинском нивоу увело родну компоненту у своје буџете.
“Одраз зрелости нашег друштва је да на прави начин одговоримо на неједнакости које постоје, а родно одговорни буџети помажу нам да створимо једнаке шансе за развој свих”, рекла је она.

Конференција о родно одговорном буџетирању одржана је данас у Палати Србија, у организацији Координационог тела за родну равноправност, Министарства финансија и UN Women, у присуству више од 130 представника републичких и покрајинских институција и међународних организација.