Михајловићева: Рад са младима пресудан у борби против сексуалног узнемиравања жена

Податак Светске здравствене организације да је најмање две милијарде жена у свету, односно 75 одсто од укупне женске популације, доживело неки вид сексуалног узнемиравања је веома забрињавајући и представља аларм за све државне инстуитуције, међународне организације, представнике цивилног сектора, али и медије да се заједничким радом боре против овог глобалног проблема, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да смо се претходне, 2017. године, суочили са чињеницом да сексуално узнемиравање итекако постоји и да га је много више него што се у јавности говори.

„Податак Уједињених нација на ову тему, такође, је поражавајући, јер је у свету половина девојчица до навршене петнаесте године живота изложена сексуалном узнемиравању. Дешавања на холивудској јавној сцени прошле године научила су нас да је овај проблем глобалан и много већи него што мислимо“, додала је она.

Михајлоивћева је подсетила и да је Влада Србије препознала овај проблем уневши значајне измене у Кривични законик, изразивши уверење да ће то у многоме борбу против сексуалног узнемиравања и насиља учинити делотворнијом.

„Од 1. јуна прошле године у Србији су ступила на снагу нова кривична дела, а међу њима прогањање и сексуално узнемиравање. Свако ко буде упорно пратио неку особу, појављивао се на истим местима, слао поруке против воље теособе или пак упућивао непримерене усмене поруке и гестове, коментарисао изглед сексуалним алузијама, додиривао је или показивао свој полни орган може бити гоњен за кривично дело прогањања, односно полног узнемиравања“, рекла је Михајлоивћева.

Потпредседница Владе је додала и да је неопходна конитунирана едукација друштва, превасходно дечека и девојчица, како би на време препознали знаке сексуалног узнемиравања и родно заснованог насиља.

„Важно је образовати младе људе, говорити о родној равноправности и потреби да поштујемо једни друге, јер само на тај начин можемо градити ненасилно друштво којем тежимо“, закључила је она.