Михајловићева: Први паник тастери у Центру за социјални рад у Сомбору

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Центар за социјални рад у Сомбору у ком је инсталиран први паник тастер систем, један од 60 обезбеђених за центре и здравствене установе у Србији.

„Сомбор је први град који је, захваљујући заједничком раду Координационог тела, УН Wомен и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, добио паник тастер систем. Поред Центра за социјални рад, паник тастер је имплементиран и у здравственом центру града, а у наредном периоду још 60 центара и здравствених установа добиће паник тастере“, изјавила је Михајловићева.

Она је ово добар пример заједничког рада на превенцији насиља.

„Активирањем паник тастера активирају се људи у самом центру, али и контролни центар којим се алармира полиција која излази на терен. Паник тастери представљају добар вид превенције насиља и веће сигурности“, рекла је Михајловићева.

Она је похвалила Сомбор, истакавши да је то један од ретких градова који је веома добро организован у борби против родно заснованог насиља. 

„Сомбор је модел који треба пренети на целу државу и сваки град -  заједнички сврсисходан и посвећен рад свих институција у систему, јер једино тако можемо бити делотворни у решавању проблема насиља“, рекла је Михајловићева, и додала да је Министастарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре определило ове године 10 милиона динара за реконструкцију сигурних кућа у Србији.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић захвалила је Координационом телу за родну равноправност, истакавши да су паник тастери значајна мера превенције која ће омогућити већу заштиту запослених у центру.

„Узимајућу у обзир да су у центру за социјални рад већински запослене жене, паник тастери представљају добар вид заштите како запослених, тако и корисника центра“, рекла је Голубовићева.

Бранислав Хаџи Бојанић, директор Центра за социјални рад, захвалио је потпредседници Владе и Координационом телу на указаном поверењу да паник тастер систем прво буде инсталиран у Сомбору.

„Драго ми је да је наш центар за социјални рад изабран за ову донацију и задовољство ми је да смо први где је паник тастер систем инсталиран“, рекао је Хаџи Бојанић.