Михајловићева: Против насиља морамо много више да се боримо на локалу

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић рекла је на данашњој седници Савета за сузбијање насиља у породици да је држава у протеклих годину дана урадила много у борби против насиља у породици, али да то није довољно и да треба радити више на превенцији насиља и спуштању активности на локални ниво.

На седници којом је председавала министарка правде Нела Кубуровић разговарано је резултатима једногодишње примене Закона о спречавању насиља у породици и смерницама за унапређење активности и превазилажење недостатака.

Михајловићева је посебно похвалила Министарство правде и Министарство унутрашњих псолова.

„Чињеница да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици изречено 15.617 судских хитних мера и 28.000 полицијских мера, а да су групе за координацију и сарадњу размотриле више од 44 хиљаде случајева насиља у породици и донеле више од 10 хиљада индивидуалних планова заштите говори у прилог томе да смо посвећени овом проблему“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је и да је Координационо тело за родну равноправност реализацијом бројних активности допринело решавању овог проблема.

„Спроводимо пројекте, попут Интегрисаног одговора на насиље над женама и девојчицама, припремили смо први државни извештај о промени Истанбулске конвенције, залажемо се за увођење родне равноправности у образовни систем, континуирани рад на култури ненасиља и превенцији. Једино заједничким напорима можемо направити резултат“, рекла је Михајловићева.

Она је указала и да осетљиву карику у сустему представљају центри за социјални рад, као и неопходност да се што пре установи национални СОС телефон.