Михајловићева позвала жене да буду солидарније и помогну једне другима

Михајловићева позвала жене да буду солидарније и помогну једне другима

„Моја порука свим женама је да се држимо заједно, да будемо солидарније и да негујемо јединство крчећи пут новим генерацијама које долазе. Без обзира на све разлике међу нама, једно нам је заједничко – жеља за бољом будућношћу и да нове генерације жена живе у друштву у ком ће бити поштоване и у ком ће им стазе бити утабане, да не бију битке које смо ми већ избориле“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију Про фемина, у организацији магазина „Лепота&здравље“, истакла да жене желе само мало више слободе да се искажу у ономе што раде и позвала их на заједништво и солидарност.

„Жене су показале да могу да успеју на многим позицијама, али није битан само успех ради успеха и да појединачно уживамо у њему, већ да помогнемо другим женама да успеју, како кроз законе и политике, тако и кроз примере добре праксе“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе посебно се осврнула на насиље према женама, истакавши да је 18 жена убијено од почетка године, те да је важно да се цело друштво окрене борби против родно заснованог насиља.

„Цело друштво - и влада, цивилни сектор, медији - треба да се укључи у борбу против насиља. То није само питање једног министарства, институције или једне жене која трпи насиље. Важно је и да медији не извештавају сензационалистички и таблоидно када се насиље деси, већ да причамо више о овој теми, да образујемо и мушкарце и жене и да објашњавамо шта произилази из насилничког понашања. Из насиља над женама и децом произилази насилно друштво, а насилно друштво нас не води у бољу будућност“, истакла је Михајловићева.

Лидија Ћулибрк, главна и одговорна уредница магазина „Лепота&здравље“, рекла је да жене заједно треба да праве кораке напред у женској еманципацији.

„Важно је и да не заборавимо жене које данас нису са нама. Треба да препознамо и жене које нису економски независне и оне које трпе насиље и да им помогнемо у борби за родну равноправност“, изјавила је Ћулибркова.

На конференцији Про фемина додељена је и награда драматуршкињи, списатељици и феминисткињи Мињи Богавац.