Михајловићева девојчицама: Снага је у вама, можете да будете што год пожелите

"Данас када цео свет обележава њихов дан, моја порука свим девојчицама у Србији је да су моћ и снага у њиховим рукама да се изборе за оно што желе у животу. Све док у вама, драге девојчице, титра и најмања искра за циљем којем стремите, имате шансу да остварите све што хоћете! Пре свега, посветите се образовању, јер оно вам даје снагу да се изборите за место које вам припада”, поручила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом Међународног дана девојчица, који се од 2012. године обележава сваког 11. октобра, истакла да су сви свесни проблема са којима се девојчице сусрећу, од дискриминације у образовању и здравственој заштити, преко раних бракова, до вршњачког насиља, и да свако одговорно друштво на решавању тих проблема ради свакодневно, али да данас треба да славимо све девојке и девојчице које својим примером показују да могу да се изборе са изазовима средине.

“Не постоји ниједан објективан разлог да се не остварите у ономе што вас интересује, било да је реч о науци, спорту, уметности, политици... Осврните се око себе и видећете сјајне младе девојке које су најбоље у математици, информационим технологијама, спорту, музици... Школујте се, јер знање је моћ коју вам нико не може одузети. И сваки пут када чујете: „Ти то не можеш и не умеш, ти си девојчица, није то за тебе“, уместо да вас то обесхрабри и успори, нека вам буде ветар у леђа и подстрек да докажете да и те како можете све!”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да ће увек бити ту да подржи девојчице и младе жене и да се у свом раду свакодневно бори да друштво препозна вредност и снагу девојчица и жена.

“Ако желимо да живимо у модерном и развијеном друштву, онда морамо да пружимо једнаке шансе свима - да се образују, расту и развијају. Нема препрека и изговора ако желимо бољу будућност за своју децу”, закључила је она.