Михајловићева: Дан када се сећамо убијених жена, али и изнова кажемо стоп насиљу

“Насиље над женама је огроман друштвени проблем, важно је да умемо да препознамо шта је све насиље, јер оно није само физичко, да насилнике пријавимо и да подржимо жене у тој борби. И да сваког наредног 18. маја не бројимо жене жртве насиља, већ број успешно решених предмета и кажњених насилника”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Влада Србије је на предлог Михајловићеве усвојила 18. мај као Дан сећања на убијене жене жртве насиља, као резултат заједничке иницијативе мреже невладиних организација “Жене против насиља” и Координационог тела за родну равноправност.

“Ово је дан када одајемо пошту и сећамо се сваке жене која је живот изгубила у породичном и партнерском насиљу. Али, исто тако, ово је дан када још једном гласно устајемо и кажемо да је насиље над женама недопустиво и да мора да престане”, рекла је она.

Потпредседница Владе поручила је женама да се не мире с насиљем, било да се ради о једном шамару, љубоморним сценама, ускраћивању финансија и слободе кретања или сексуалним увредама, јер излаз из тог пакла постоји.

“У највећем проценту ради се о психолошком насиљу и морамо да радимо више на едукацији девојчица и жена да препознају шта је све насиље. А посебно забрињава и податак да 29 одсто жена сматра да је природно да насиље постоји и да треба да се решава унутар породице. Што значи да су се оне помириле с тим да је насиље присутно и да је нормално да трпе неки вид насиља. Ово је борба на дуге стазе и без укључивања целог друштва - и медија, цивилног сектора, сваког грађанина и грађанке - нема успешног решења”, рекла је она.