Михајловићева: Бринимо једни о другима зарад лепше заједничке будућности

„Само уколико смо солидарни, ако покажемо бригу и емпатију једни према другима можемо улагати у заједничку будућност и развијати ненасилно друштво којем тежимо“, изјавила је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

Она је поводом обележавања Међународног дана људске солидарности истакла да у времену глобализације, развоја информационих технологија и раста неједнакости у свету, солидарност међу људима све више добија на важности.

„Данашњи дан је прилика да се подсетимо правих вредности, потребе за међусобним размевањем, поштовањем и помагањем“, рекла је она.

Потпредседница Владе је додала да није случајно да се Међународни дан људске солидарности обележава баш у децембру – месецу радости, славља и даривања.

„На нама старијима је да учимо децу да брину једни о другима, да се поштују и помажу. Сиромаштво и болести су део наше свакодневице и зато је важно да заједно радимо како би помогли онима којима је помоћ потребна“, рекла је она.

Михајловићева, која председава Координационим телом за родну равноправност, истакла је да солидарност подразумева и пружање подршке женама жртвама насиља.

„Охрабрити жене да пријаве насиље, не окретати главу пред насиљем и пружити помоћ и подршку жртвама насиља део је људске солидарности. Бринимо једни о другима зарад лепше заједничке будућности“, закључила је Михајловићева.

Међународни дан људске солидарности установљен је одлуком Уједињених нација 2006. године и обележава се сваког 20. децембра.