Координационо тело: „Поносна картица“ за породице са торје и вие деце пример добре праксе

У Координационом телу за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, одржан је састанак са представницима Покрета за децу „Три плус“ које је основано са циљем пружања помоћи породицама са троје и више деце.

„У Србији постоји око 138 хиљада породица са троје и више деце. Покренули смо акцију „Поносна картица“ коју реализујемо у сарадњи са локалним самоуправама и друштвено одговорним компанијама, са циљем да овим породицама помогнемо и омогућимо олакшице и попусте при куповини неопходних потпрепштина. На овај начин, свака породица која поседује картицу уштеди годишње до хиљаду евра“, рекао је Владица Гавриловић, председник Покрета.

Љиљана Лончар, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе истакла је да „Поносна картица“ представља добар пример афирмативне мере подршке не само женама, већ целој породици и да овакав вид помоћи може бити компонента за родно одговорне буџете.

„Верујемо да свака локална самоуправа треба да уведе мере које породицама са троје и више деце олакшава свакодневицу. С обзиром да су сви обавезни да до 2020. уведу родну компоненту у своје буџете, активности попут бесплатних уџбеника, бесплатних тренинга у локалним спортским клубовима, бесплатне ужине за треће и свако наредно дете или бесплатног паркинга за ове породице, представљају добре примере подршке“, рекла је Лончар.

На састанку је саопштено и да ће Коориднационо тело за родну равноправност наставити да пружа подршку овој и сличним иницијативама, које за циљ имају помагање онима којима је најпотребније.