Координационо тело на годишњем састанку људске димензије у Варшави

Љиљана Лончар, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић учествовала је у име Координационог тела за родну равноправност 19. септембра у Варшави на годишњем састанку људске димензије, сесији посвећеној толеранцији и спречавању и сузбијању дискриминације у Варшави. 

У свом обраћању на пленарној сесији Лончар је указала на посвећеност Србије унапређењу родне равноправности кроз установљавање механизама за родну равноправност на свим нивоима власти, укључујући и Координационо тело за родну равноправност којим председава потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Доношење и успешна примена Националне стратегије за родну равноправност (2016-2020) и пратећег акционог плана, израда другог Индекса родне равноправности, увођење родно одговорног буџетирања, израда новог Закона о родној равноправности ради усклађивања са међународно прихваћеним стандардима, подношење првог државног извештаја о примени Истанбулске конвеције показују велику посвећеност и напоран рад на  овој теми.

Завидан ниво политичке партиципације жена  на највишим нивоима  власти и у доношењу одлука  један је од многих добрих резултата које имамо.

Лончар је истакла да Србија има председницу Парламента, председницу и потпредседницу Владе, гувернерку Народне банке, председницу Уставног суда и скоро  35%  народних посланица, рекавши да је то само један корак напред и да је потребно да наставимо да радимо у том правцу.