И најбољи рагбисти Србије у борби против насиља над женама

И најбољи рагбисти Србије у борби против насиља над женама

Београдски рагби клуб Црвена звезда и Рагби клуб Партизан прикључили су се акцији против насиља над женама и на данашњој утакмици финала Kупа Србије на терен су изашли у мајицама „Стоп насиљу над женама“, пружајући подршку заједничкој кампањи Kоординационог тела за родну равноправност, на чијем је челу потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, и компанији Моцарт.

„Насиље над женама је огроман друштвени проблем који превазилази институције и законе. Ако знамо да је готово свака друга жена у Србији доживела неки вид насиља, било да је то психичко, физичко или економско насиље, или сексуално злостављање и узнемиравање, не можемо да говоримо о ефикасној борби против овог проблема ако се не укључимо сви. Хвала рагбистима Црвене звезде и Партизана што су препознали значај ове акције и прикључили нам се у борби за лепше, ненасилно друштво“, рекла је Михајловићева.

Из табора црвено и црно белих кажу да у спорту, баш као и у свим осталим сферама живота, не треба да постоји место за дискриминацију или било какву врсту насиља, али да нажалост живимо у временима када се ова начела често крше што доводи до страшних ситуацију у којима су најчешће жртве жене.

„Рагби је спорт који цени вредности попут интегритета, солидарности и поштовања према свим учесницима. На овај начин желели би смо да заједнички укажемо на растући проблем у нашем окружењу и желели би смо да заједничким напорима будемо један од чинилаца који ће допринети решењу овог проблема. Зато данас шаљемо јасну и гласну поруку да на насиље над женама не смемо и нећемо затварати очи!“, наводи се у заједничкој изјави два клуба.
Kовиљка Лончар, директорка Моцарта изјавила је да 70% запослених у овој компанији чине жене, а да је 40% њих у топ менаџменту, те да је борба за родну равноправност и бољи положај жена проистекла из дугогодишњег друштвено одговорног рада компаније.

„Насиље је проблем са којим се сви друштвени актери морају борити. Сарадњу са Kоординационим телом за родну равноправност смо започели недавно на кошаркашком дербију и срећна сам што су нас и најбољи рагбисти Србије подржали“, рекла је Лончар.