Гојковић на Министарском округлом столу у Њујорку: Србија остаје посвећена промовисању родне равноправности

1
2
3
4
5
6

Потпредседница Владе, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић поручила је данас да Србија остаје посвећена промовисању родне равноправности и елиминисању свих облика дискриминације жена и девојчица, као и да свако од нас мора допринети превазилажењу родних подела и дискриминације, охрабрујући жене и девојчице да напредују у свим областима развоја. 

Гојковић је у седишту Уједињених нација у Њујорку учесницима Министарског округлог стола на приоритетну тему „Добре праксе у решавању баријера како би се премостила родна дигитална подела и промовисало образовање у дигиталном добу за постизање родне равноправности" који је организован током 67. заседања комисије за статус жена (CSW), указала да је евидентно да током историје родна равноправност није први путна преломној тачки и упозорила да данашња глобална превирања наизглед скрећу пажњу са процеса напретка ка пунијој родној равноправности, као и да нови облици угрожавања женских права прете да пониште деценије достигнућа. 

„Морамо јасно препознати препреке пред нама. Дигитални јаз је постао ново лице родне неједнакости. Умножавају се нове технологије, које понекад појачавају и одржавају постојеће неједнакости и стереотипе“, додала је Гојковић. 

Она је појаснила да ти облици дискриминације онемогућавају милионе жена да приступе образовању, пословима и другим животно неопходним стварима. 

„Желим да са овог места пошаљем поруку да су шансе које ствара дигитализација истовремено најбољи одговор на изазове са којима се суочавамо. Једнака доступност могућности које нуди дигитализација, најбољи је пут да жене узму активнију улогу у борби против предрасуда и стереотипа", додала је Гојковић. 

Предочавајући учесницима да Република Србија остаје посвећена промовисању родне равноправности и елиминисању свих облика дискриминације жена и девојчица, Гојковић је истакла да наша земља препознаје кључну улогу жена на тржишту рада и предузима кораке да осигура да оне имају једнак приступ могућностима запошљавања, једнако вредновање рада и безбедно и здраво радно окружење.  

„Марљиво радимо на томе да жене буду равномерно заступљене и на позицијама одлучивања. Унапредили смо нормативно-стратешки оквир, међу првима у свету урадили анализу неплаћеног кућног рада, а увели смо и родно одговорно буџетирање. Поред тога, прва смо земља изван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности. У оквиру дигитализације, управо је тематски фокус последњег индекса: Дигитализација и будућност рада“, истакла је Гојковић. 

Гојковић је нагласила да је интегрисање родне перспективе у дигитално учење и привлачење већег броја девојака у адекватне студијске области, кључно решење за постојећи дигитални родни јаз и истакла значај образовања у дигиталној сфери у раном добу.

Она је присутнима поручила да сви треба да осигурају да се женски глас чује. 

„Више него икад, морамо да стојимо заједно да бисмо потврдили да су дигитална права и права жена. Морамо да радимо на томе да створимо друштвену свест да технологија увек треба да буде безбедна, инклузивна и доступна, а да онлајн простори не смеју да буду злоупотребљени. Свако од нас мора допринети превазилажењу родних подела и дискриминације, охрабрујући жене и девојчице да напредују у свим областима развоја, закључила је Гојковић наглашавајући да „чинећи то, не само да оснажујемо жене и девојке, већ стварамо боље сутра за све нас“.