Атанацковићева: Жене имају потенцијал да буду покретачи привредног развоја

„Динамика развоја модерних технологија данас представља повољан фактор за жене јер се оне брзо прилагођавају променама и зато јесу покретачи привредног развоја“, истакла је Јованка Атанацковић, помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић на данашњој конференцији „Одржива економија и оснаживање жена - AFA Women's Leadership Summit“.

Атанацковићева је рекла да је родна равноправност пре свега јако важна тема од економског значаја, а не само питање које је данас на политичкој агенди.

„Истраживања на нивоу Европе су показала да равноправно учешће жена у економији доводи до раста БДП-a на глобалном нивоу,  а то је управо оно о чему данас говоримо. Надамо се да ће дигитализација омогућити женама да се више укључе у економске токове, а фактор који је за то неопходан је већа едукација жена и укљученост свих нас на раду на овој важној теми јер само тако можемо постићи заједнички циљ и подједнако укључивање свих у економске токове“, рекла је она.

Помоћнца министарке подсетила је да је Србија прва земља ван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности и да смо у односу на Европу остварили већи напредак, а он износи 3,4 поена у у односу на претходни извештајни период.

„То се пре свега односи на домен моћи где смо остварили највећи прогрес и где су жене највидљивије на руководећим позицијама. Међутим, постоје ипак изазови када је у питању домен времена и када су у питању зараде жена и мушкараца. У овом сегменту и даље постоји велики родни јаз јер се жене и даље много више од мушкараца баве неплаћеним и кућним пословима. То је проблем на коме морамо да наставимо континуирано да радимо“, закључила је Атанацковићева.

У уводном делу присутнима се обратила и Татјана Матић, државна секретарка из Министарства трговине, туризма и телекомунукација, немачки амбасадор Томас Шиб, директор USAID-a Мајк Де Ла Роса, Гунтер Паули, експерт за одрживу економију и Ирена Добош, регионална менаџерка за одрживу економију из компаније ИКЕА.