Атанацковић у УН: Србија подржава напоре Савета безбедности у борби против сексуалног насиља

У Савету безбедности Уједнињених нација, у оквиру немачког председавања, данас је одржана дебата о сексуалном насиљу у конфликтима, на којој су, у име потпредседнице Владе Србије и министарке проф. др Зоране Михајловић учешће узеле и Јованка Атанацковић, помоћница министарке и Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе за родну равноправност. 

“Република Србија снажно подржава активности усмерене на спречавање свих видова насиља, укључујући и сексуално насиље у оружаним сукобима. Разматрање овако важног питања у оквирима Уједињених нација, уз пуну сарадњу сви релевантних учесника - држава, међународних организација и цивилног друштва предуслов је за ефикасније деловање. Србија подржава напоре Савета безбедности УН у том правцу”, изјавила је Атанацковићева.

Она је истакла да Србија подржава приступ који акценат ставља на жртве сексуалног насиља и промовише свеобухватну подршку жртвама, кроз медицинску, психолошку, правну и социо-економску помоћ, те похвалила данашње усвајање резолуције о сексуалном насиљу у оружаним сукобима.

“Србија је држава уговорница Римског статута и подржава напоре Међународног кривичног суда на процесуирању злочина сексуалног насиља у конфликтима. Оснаживање жртава да пријаве злочин први је корак у правцу превенције, односно утврђивања и кажњавања злочинаца. Kоординационо тело за родну равноправност које води потпредседница наше Владе снажно је посвећено борби против свих облика родно заснованог насиља”, рекла је она.

Атанацковићева је додала да све стране које учествују или су учествовале у оружаним сукобима треба да осигурају заштиту сведока, јер је то од изузетног значаја за процес утврђивања одговорности и кажњавање починилаца.

Дебата о сексуалном насиљу у конфликтима организована је у оквиру немачког председавања Саветом безбедности УН, под вођством савезног министра спољних послова Немачке Хајко Маса. Дебату је отворио генерални секретар УН Антонио Гутерес, а учествовали су и министри спољних послова Мађарске и Финске, представници држава чланица СБ и осталих земаља, добитница Нобелове награде за мир Надиа Мурад, боркиња за људска права Амал Kлуни и представници бројних међународних организација.