Počinje kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, akciju podržao i Zdravko Čolić

Pocinje kampanja 16 dana aktivizma

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije na čijem čelu je potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović, obeležilo je početak kampanje ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama''.
Na svečanosti koja je organizovana u beogradskom Parobordu prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora, Vlade Srbije i diplomatskog kora, a o značaju kampanje i sprečavanju nasilja nad ženama govorili su šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt, predstavnica UN Woman Milana Rikanović i savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost Branka Drašković.
Kao iznenađenje, prikazana je video poruka najpoznatijeg pevača sa prostora bivše SRFJ, Zdravka Čolića, koji je takođe podržao ovu planetarnu akciju borbe protiv nasilja nad ženama.
Prisutnima se obratila i profesorka srpskog jezika, nekada i sama žrtva nasilja u porodici, koja je govorila o ličnom iskustvu i nasilju koje je trpela. Na kraju je pet glumica iz porozišne predstave “Trpele” izvelo kratak deo iz ove predstave, čime je i ozvaničena saradnja Koordinacionog centra i reditelja predstave “Trpele” Slobodana Skrelića na projektu snimanja filma na osnovu ovog pozorišnog teksta.
Globalna kampanja ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počinje sutra 25. novembra i trajaće do 10. decembra kada je Međunarodni dan ljudskih prava. U Beogradu će, tim povodom, u narednih 16 dana, simbolično narandžastom bojom biti osvetljeni znameniti objekti: zgrade Vlade, Skupština Srbije i Grada Beograda, Most na Adi, beogradski Pobednik...
Na beogradskom Trgu Republike biće instaliran i veliki SOS telefon preko koga će svi moći da čuju podatke o tome koliko je žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji.

KABINET POTPREDSEDNICE VLADE