Ментално здравље старијих жена важно колико и физичко

Ментално здравље старијих жена важно колико и физичко
Ментално здравље старијих жена важно колико и физичко
Ментално здравље старијих жена важно колико и физичко

Нешто више од две трећине старијих људи у Србији осећа се усамљено, а свака друга старија жена у региону преживела је неки облик родно заснованог насиља, показују резултати Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА).

Конференцијом о менталном здрављу старијих жена, која је данас одржана на Факултету медицинских наука у Kрагујевцу, у организацији Kоординационог тела зародну равноправност, УНФПА, Града Kрагујевца и Медицинског факултета Универзитета у Kрагујевцу,скреће се пажња на важност очувања менталног здравља старијих жена и на начине на које се то може постићи.

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију и председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, Стана Божовић, указала је да су положај и ментално здравље жена старијих од 65 година једно од важнијих и дуготрајнијих питања у Републици Србији.

„Сматрамо да је ово важна материја, коју треба анализирати и применити поступке који воде до промоције статуса старијих жена и ревитализације њихових потенцијала, укључујући менталне. Свака пета особа у Републици Србији је старија од 65 година, а процене Светске здравствене организације наводе да ће њихов број континуирано расти у наредном периоду“, указала је Божовић.

“Kада говоримо о старијим особама, углавном смо усредсређени на њихово физичко здравље и ретко обраћамо пажњу на ментално здравље. Уз то постоји и значајна друштвена стигма када је у питању тражење стручне помоћи и психолошке подршке. Врло је важно да данас скрећемо пажњу на овај аспекат и надамо се да ће убудуће бити више иницијиатива и разговора на ову тему како би указали на важност подршке и разумевања за старије жене, а са циљем заштите менталног здравља”, изјавила је Невена Шовић, из канцеларије УНФПА у Србији. 

На конференцији су представљена искуства из праксе о менталном здрављу старијих жена, као и примери добре праксе и иницијативе које се спроводе у Граду Kрагујевцу. Учесници су имали прилику да учествују у дискусијама, размењују искуства и идеје и да сазнају више о доступним ресурсима и програмима подршке.

Kонферецијом је такође промовисан рад Kутка за здравије старење и изложба рукотворина које су припремиле жене из Завода за смештај одраслих лица „Мале пчелице“ и Геронтолошког центра Kрагујевац у оквиру радне терапије. Два лекара на лицу места информисала су заинтересоване старије грађане о темама менталног здравља.