Михајловићева са УСАИД-ом: Србија посвећена родној равноправности, неопходно веће учешће жена на местима на којима се доносе одлуке

Михајловићева са УСАИД-ом: Србија посвећена родној равноправности, неопходно веће учешће жена на местима на којима се доносе одлуке

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима Агенције САД за међународни развој (УСАИД) о заједничким пројектима којима ће се унапредити родна равноправност у Србији, борби против насиља над женама и девојчицама, учешћу жена у политици и потреби да буду заступљеније на местима на којима се доносе одлуке.

„Од оснивања Координационог тела за родну равноправност пре осам година увидели смо да је неопходно да све институције буду део борбе за унапређење положаја жена. Наш задатак је да сарађујемо и са државним институцијама, а подједнако и са организацијама цивилног друштва, међународним партнерима. Иницирали смо доношење нових и промену постојећих закона, што је била основа за даље, конкретне кораке. Имали смо 40 одсто жена у прошлом скупштинском сазиву, имамо и родно одговорну Владу, али то су цифре. Много тога је још потребно да урадимо, посебно када је реч о учешћу жена у доношењу одлука на локалу. Од 169 локалних самоуправа у Србији, само на челу 22 су жене, а управо треба заједно да радимо на томе да охрабримо и оснажимо жене да у свим градовима и општинама буду заступљеније и у политичким партијама и у локалним органима власти. Такође, Србија успешно спроводи и родно одговорно буџетирање, једна смо од ретких земаља у Европи која је дефинисала оквире. Суштина је да, без обзира на отпоре и опструкције са којима се суочавамо, наставимо да радимо на томе да жене буду заступљеније у свим сферама друштва“, рекла је потпредседница Владе.

Током састанка било је речи о заједничким пројектима Координационог тела за родну равноправност и Агенције за међународни развој САД у борби за остваривање једнаких могућности за жене и мушкарце у Србији, као и о неопходности подизања свести о овој теми.

„Драго нам је да можемо да сарађујемо са Вама, с обзиром на то да знамо колико сте посвећени овој теми и колико сте до сада урадили и у борби против насиља и у борби за унапређење положаја жена. Желимо да сарађујемо када је подизање свести о овој теми у питању, да заједно утичемо на повећање броја жена које ће бити лидерке у политици, економији и другим друштвеним областима. Ваше искуство и идеје ће бити драгоцени као основа за превазилажење свих препрека и баријера и подржавамо рад Координационог тела за родну равноправност, јер је важно да заједно радимо на спровођењу пројеката“, рекао је Мајкл Мекнулти из Центра за демократију и људска права УСАИД-а.